Feestelijke opening Buurtwinkel De Schans

Buurtwinkel De Schans 3 Buurtwinkel De Schans 3
Buurtwinkel De Schans 5 Buurtwinkel De Schans 5
Buurtwinkel De Schans 4 Buurtwinkel De Schans 4
Buurtwinkel De Schans 2 Buurtwinkel De Schans 2

dinsdag 20 maart 2018

Met een collectieve knip door het lint is gisteren Buurtwinkel de Schans in Beverwijk geopend. Het nieuwe diensten- en activiteitencentrum voor en met de wijk is een samenwerkingsproject van de SIG en de Stichting Welzijn Beverwijk (SWB). De officiële openingshandeling werd gezamenlijk verricht door initiatiefnemers, deelnemers en gebruikers. En wethouder Erol van sociale zaken en welzijn van Beverwijk.

Samenwerking Zorg en Welzijn
Met de nieuwe buurtwinkel, gevestigd in het voormalige pand van IJzerhandel Hergarden aan de Schans 2, willen SIG en SWB een laagdrempelige plek in de wijk creëren, met een aanbod dat wijkbewoners, vrijwilligers en cliënten van de SIG verbindt en sociaal actief en betrokken houdt. “Door als zorg- en welzijnsorganisatie onze krachten te bundelen, hopen we samen een breed publiek te bereiken”, zei SIG-directeur Jan Kroft tijdens de opening van de buurtwinkel. Deze formule blijkt succesvol. Zo organiseren SIG en SWB samen al de inloop-eettafel ‘Prins(es) aan Tafel’ in wijkcentrum Prinsenhof in Beverwijk. In Haarlem heeft de SIG samen met lokale welzijnsorganisaties ook verschillende wijkprojecten opgezet. Nora Azarkan van Stichting Welzijn Beverwijk sprak haar enthousiasme uit over nieuwe activiteiten die door deze samenwerking ontwikkeld kunnen gaan worden; ‘’Geluk is geen luxe. We kunnen hier samen iets betekenen voor inwoners van Beverwijk.’’

Aanbod
Het aanbod in Buurtwinkel de Schans bestaat vooralsnog uit ‘Taal in de Wijk’, een project voor anderstaligen in de wijk, een trainingscentrum voor jongeren met een beperking, thema- en ontmoetingsbijeenkomsten voor wijkbewoners en een cleanteam voor de Breestraat, met cliënten van de dagbesteding van de SIG. Wethouder Haydar Erol sprak namens Burgemeester & Wethouders zijn waardering uit voor het initiatief. ‘’Participatie doe je niet alleen maar doe je samen. Op deze plek kan een brede groep mensen meedoen in de samenleving’’.

Wederkerigheid
De Inpakafdeling van de SIG, onderdeel van het dagbestedingsaanbod, is eveneens in Buurtwinkel de Schans gevestigd. Volgens plan zullen cliënten van de dagbesteding vanuit de buurtwinkel ook klusjes voor wijkbewoners gaan uitvoeren. “Onze cliënten willen er bij horen. Actief, door echt iets voor de buurt te betekenen. Wij noemen dat wederkerigheid”, zei Jan Kroft gisteren tijdens de opening. Het aanbod van de nieuwe buurtwinkel wordt in de loop van dit jaar samen met SWB verder ontwikkeld.  Vrijwilligers krijgen er een belangrijke rol in. 

Foto's: Wim Meijer Fotografie

Buurtwinkel De Schans 1