Prokkelstages SIG-cliënten groot succes

Westerheem_Mano_hondenbrigade_politie_IJmuiden1_lr Westerheem_Mano_hondenbrigade_politie_IJmuiden1_lr
Kees3_de_Oude_Keuken_lr Kees3_de_Oude_Keuken_lr
Carry_en_Merel_politie_Castricum3_lr Carry_en_Merel_politie_Castricum3_lr
Anita_en-Marijke_politie_meldkamer_Alkmaar_lr Anita_en-Marijke_politie_meldkamer_Alkmaar_lr
Anja-bij_Etos1_lr Anja-bij_Etos1_lr
Anja_bij_patisserie_Roset1_lr Anja_bij_patisserie_Roset1_lr
Walstro_Marjo_poppendokter_Amsterdam1_lr Walstro_Marjo_poppendokter_Amsterdam1_lr
Jacques_bij_Radiodokter1_lr Jacques_bij_Radiodokter1_lr
Westerheem_Francisca_Petra's_Boetiek2_hr Westerheem_Francisca_Petra's_Boetiek2_hr
Dorpsstraat_Nicole_Peuterspeelzaal_De_Springplank1 Dorpsstraat_Nicole_Peuterspeelzaal_De_Springplank1
Walstro_Michelle_Melissa_Kinderboerderij_Dierentuintje_Castricum2 Walstro_Michelle_Melissa_Kinderboerderij_Dierentuintje_Castricum2
Westerheem_Astrid2_dierenwinkel_hr Westerheem_Astrid2_dierenwinkel_hr
Walstro_Erik_bij_politie_Castricum1 Walstro_Erik_bij_politie_Castricum1

zondag 18 juni 2017

De landelijke zogeheten Prokkelweek is wat de SIG betreft een doorslaand succes geworden. Maar liefst vijftien cliënten van diverse woonlocaties van de SIG in Castricum en Heemskerk maakten afgelopen week actief - op de werkvloer dus - kennis met diverse maatschappelijke organisaties en winkels/bedrijven.  

Prikkelend
De landelijke Stichting Prokkel omschrijft een prokkel als een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking en iemand zonder. Dat kan particulier één op één zijn, maar ook in een groep, organisatie, instelling of bedrijf. Het aantal deelnemende cliënten van de SIG én organisaties/bedrijven is dit jaar erg hoog. De politie Castricum bijvoorbeeld heeft in verschillende sessies maar liefst zes cliënten laten kennismaken met het politiewerk op het bureau, op straat en op de meldkamer en met de 'hulpmiddelen' die hierbij worden ingezet, zoals politiehonden, politieauto's en motoren. Maar ook horeca, kinderboerderij, peuterspeelzaal en winkels - in diverse branches - ontvingen de afgelopen week cliënten van de SIG en lieten hen waar mogelijk meedraaien in de dagelijkse praktijk. Een mooi sociaal integrerend en verbindend initiatief, waarvoor de SIG de deelnemende organisaties en bedrijven zeer erkentelijk is. 

Wie. wat en waar?
Wie deed wat en waar? Mano (woonproject Westerheem) beet het spits af met zijn kennismaking bij de hondenbrigade van de politie, op het trainingscomplex in IJmuiden. Kees (woonproject Primo) kreeg bij grand-café 'De Oude Keuken', op het terrein van GGZ Dijk en Duin in Castricum, de basisbeginselen van de horeca aangeleerd, zoals het uitzetten van het terras, tafels dekken, crostini's maken en bedienen. "Het is leuk en het is weer eens wat anders", zei Kees, die normaliter in de kringloopwinkel in Castricum werkt. 

Politie, Etos en patisserie
Merel en Carry (woonproject Walstro) gingen met Virgil de la Haye van de politie Castricum mee op verkenning en Anita en Marijke (Primo) brachten met Pim van der Maas, ook van de politie Castricum, een bezoek aan de regionale meldkamer in Alkmaar.
Anja (Primo) draaide een ochtend mee bij drogisterij Etos in winkelcentrum Geesterduin in Castricum: vakken vullen, artikelen 'afstapelen', producten stickeren en kassa draaien. Even verderop, bij patisserie De Roset, in hartje Castricum, draaide haar naamgenote - ook Anja dus (Walstro) - actief mee in de productie van de gevulde koeken. "Ik heb er de nootjes op gelegd. Het waren héél erg veel koeken." 

Poppendokter, radiodokter, boetiek en dierenwinkel
Marjo (Walstro) ging op prokkelstage bij een poppendokter in Amsterdam en Jacques (Westerheem) kreeg een actief kijkje in de keuken van de Radiodokter (RD Audio Video) in Beverwijk, waar hij schroeftjes, boutjes en plugs selecteerde. Francisca (Westerheem) werd ingewijd in de dagelijkse werkzaamheden bij Petra's Boetiek in Heemskerk en Astrid - 'dol op honden' - draaide een middag mee in dierenwinkel Van Someren in Heemskerk.

Peuterspeelzaal, kinderboerderij en nog een keer naar de politie
Tot besluit van de prokkelweek draaide Nicole (locatie Dorpsstraat) afgelopen vrijdag mee bij peuterspeelzaal De Springplank in Castricum - spelletjes met de kleintjes en voorlezen - en staken Michelle en Melissa (Walstro) de handen uit de mouwen bij kinderboerdeij Het Dierentuintje in Castricum. En Erik (Walstro) werd meegenomen op een rondje politiebureau Castricum, waar hij zich volgens zijn begeleider Wil Gieling 'een echte rechercheur' toonde.

Scroll helemaal naar beneden om alle foto's te bekijken.

De SIG bedankt alle deelnemende organisaties en bedrijven voor de bijzondere ontmoeting die zij onze cliënten tijdens de Prokkelweek hebben geboden.