Bewoners verhuizen naar Garmt Stuivelingstraat

Stuivelingstraat appartement Stuivelingstraat appartement

donderdag 02 februari 2012

Deze week zijn de eerste bewoners naar hun nieuwe appartement aan de Garmt Stuivelingstraat in Haarlem-Noord verhuisd.

Ze hebben geduld moeten oefenen, onze cliënten van De Noordhoek in Haarlem-Noord, maar eind november 2011 kregen ze dan toch de sleutels van hun gloednieuwe appartement aan de Garmt Stuivelingstraat. Een verhuizing van hemelsbreed amper honderd meter, waar jarenlang naar uitgekeken is. Maar nu hebben ze ook wat! "In één woord geweldig!", zeggen bewoners en begeleiders.
Het nieuwbouwplan aan de Stuivelingstraat, voorheen bekend als het Slauerhoffproject, dateert van zo’n tien jaar geleden. Onze woongroep De Noordhoek aan de Martinus Nijfhofflaan was toe aan nieuwe, ruimere huisvesting, die recht zou doen aan de eigenheid en privacy van de achttien bewoners. Vanuit de ramen van de Noordhoek kon iedereen de nieuwbouw even verderop van dag tot dag volgen. Ze zagen hoe de bestaande bebouwing werd gesloopt, ze zagen de kale vlaktes, de zand- en steenhopen, de vrachtwagens en de hoogwerkers en waren erbij toen in januari 2010 de eerste paal voor de nieuwbouw de grond in ging. Vanaf dat moment ging het nieuwbouwcomplex zichtbaar groeien en kwam de verhuizing dichterbij.
De SIG is eigenaar van achttien appartementen op de tweede en derde etage. Op elke etage is ook een gezamenlijke huiskamer ingericht, met kantoor en slaapruimte voor de begeleiding. ‘Een verhuizing is erg ingrijpend. We hebben onze cliënten er dan ook zorgvuldig, stap voor stap, op voorbereid. Dat hebben we gedaan aan de hand van het Verhuisboek van de SIG”, vertelt teamleider Ilona Ruigrok. De afgelopen weken zijn gebruikt voor het inrichten van de appartementen. Dat hebben de cliënten in de meeste gevallen samen met hun familie gedaan. Daarvoor moesten nogal wat nieuwe spullen worden aangeschaft, want de cliënten hebben in hun nieuwe appartement van gemiddeld 60 vierkante meter opeens een zee van ruimte.
Andries de Ruiter, één van de bewoners van de Stuivelingstraat, geeft graag een rondleiding in zijn nieuwe appartement: hij heeft nu, net als de andere bewoners, een eigen keuken, een eigen badkamer/toilet, een ruime woonkamer en slaapkamer en een balkon (met uitzicht op het winkelplein in wording) en een berging in de kelder. “Mijn zus en zwager hebben heel veel voor me gedaan”, vertelt Andries. Hij is trots en voelt zich happy in zijn nieuwe appartement. Soms kookt hij zelf – gisteren bijvoorbeeld heeft hij pannenkoeken gebakken – en andere keren eet hij met andere cliënten in de gezamenlijke woonkamer. Vooral zijn eigen douche en wc vindt hij een aanwinst. “Ik hoef niet meer te wachten op anderen.”
Het appartementencomplex ‘Garmt Stuivelingstraat’ is ontwikkeld volgens ons zogenoemde warme gang-concept. Dat wil zeggen dat de bewoners allemaal een eigen appartement hebben, met alle privacy en zelfstandigheid die daarbij hoort - voor zover men die individueel aankan. Er is veilige 24-uurs ondersteuning binnen handbereik. Er zijn op beide galerijen gemeenschappelijke ruimtes, waar wordt gekookt en bewoners elkaar kunnen ontmoeten voor een praatje of spelletje. Ook de begeleiders hebben hier hun kantoor. Teamleider Ilona Ruigrok is enthousiast. “Met dit project voldoen we echt aan alle voorwaarden voor een fijne woonplek. De appartementen zijn mooi en ruim, de locatie is levendig, vooral als straks alle nieuwbouw rond het Marsmanplein is gerealiseerd en ook het winkelcentrum in gebruik wordt genomen.' Ook de besloten binnentuin lonkt. Nu nog koud en kaal, maar straks in de lente groen en gezellig. Het woonproject Garmt Stuivelingstraat wordt in het voorjaar officieel geopend.