Woonproject Kennemerlaan (IJmuiden) viert 25-jarig bestaan

jubileum Kennemerlaan (2) jubileum Kennemerlaan (2)

vrijdag 08 juni 2012

Trots, dat woord vooral viel steeds, tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van ons woonproject Kennemerlaan in IJmuiden. Het werd een zeer gezellig feestje.

Onze directeur Jan Kroft, de Velsense wethouder Wim Westerman (WMO), directeur Wim Mastenbroek van wooncorporatie Kennemerhave, cliënten/bewoners, medewerkers; iedereen zei “trots” te zijn op de Kennemerlaan. Op hoe hier met elkaar en toch zelfstandig wordt gewoond. ‘Je woont fijn, in een mooi appartement en in een fijne buurt’, zo vatten enkele bewoners hun woonplezier aan de Kennemerlaan samen.
Met het woonproject Kennemerlaan en het Steunpunt Ambulante Ondersteuning IJmond, ook gevestigd aan de Kennemerlaan,  introduceerde de SIG hier 25 jaar geleden een nieuwe vorm van begeleid wonen voor mensen met een beperking. ‘Met de Kennemerlaan laten we zien dat het kan: maatschappelijk geïntegreerd wonen met individuele ondersteuning aan huis en de mogelijkheid van een praatje, een kopje koffie en praktische informatie in het steunpunt’, aldus Jan Kroft tijdens zijn jubileumtoespraak.
Jan en even later ook de bewoners Jetty de Vries en Margreet Krooshof doken met een paar anekdotes terug in de geschiedenis van de Kennemerlaan. Die begon in 1977, ‘met een soort veredelde kamerbewoning’ aan de Kanaalstraat in IJmuiden. Jan Kroft besloot zijn toespraak met een mooi gedicht van de inmiddels overleden André Wijnker, oud-bewoner van de Kennemerlaan.

Samen met Jetty de Vries en Tibor Horvath, ook bewoner van de Kennemerlaan, bracht Jan Kroft een (champagne-)toost uit op de toekomst van de Kennemerlaan. Wethouder Wim Westerman sprak lovende woorden over wat hij op de Kennemerlaan zag en over de SIG als partner van de gemeente Velsen in de WMO-ontwikkelingen. De gemeentebestuurder ging vervolgens op de interactieve toer, door eerst bewoonster Willy van Hellemond te vragen naar haar ervaringen op de Kennemerlaan en daarna het publiek de mogelijkheid te geven vragen te stellen.
Ook Wim Mastenbroek, directeur van wooncorporatie Kennemerhave – en partner van de SIG in diverse nieuwbouwprojecten - voerde nog even kort het woord. ‘Wij doen in stenen, maar we bouwen voor mensen. Vandaag vieren we dat u zich hier thuis voelt.’ Kennemerhave heeft de bewoners een picknickset voor de gezamenlijke binnentuin cadeau gedaan.
Na de toespraken gaven enkele bewoners een rondleiding door hun appartement. Het jubileumfeest werd informeel afgesloten met drankjes en hapjes op de zonnige binnenplaats van de Kennemerlaan. ’s Avonds was er voor bewoners en begeleiders van het steunpunt een barbecue.