Wethouder Bloemendaal loopt dagje mee

groengroep met Michael groengroep met Michael

woensdag 04 september 2013

Schappen vullen, bladeren harken; wethouder Ton Bruggeman van de gemeente Bloemendaal draaide er woensdag 4 september tijdens zijn meeloopdag bij ons zijn handen niet voor om. Het werd een actieve kennismaking met de SIG en met cliënten van onze dagbesteding in het bijzonder. Leuk en informatief, vond hij na afloop.

Winkeltje De Rijp
De wethouder van Bloemendaal bijt woensdag het spits af in een reeks gemeentelijke ‘stages’ op onze werkvloer. Wij hebben bestuurders en beleidsambtenaren hiervoor uitgenodigd om hen aan den lijve te laten ervaren voor wie hun (papieren) beleid nou eigenlijk is bedoeld. De gemeente Bloemendaal is, in de persoon van wethouder Bruggeman (volksgezondheid en maatschappelijke zaken), de eerste die de uitnodiging – en de uitdaging – heeft aangenomen.
De wethouder haalt met Hidde en Saskia de verse waar uit de keuken van het zorgcentrum.

In overleg met hem is een programma opgesteld, dat ’s ochtends begint met een bezoek aan ons winkeltje in Zorgcentrum De Rijp in Bloemendaal. Hidde en Saskia, beiden al geruime tijd werkzaam in het winkeltje, zorgen voor koffie en uitleg, teamleider Debby en begeleidster Corine vullen aan. Intussen wordt er gesmuld van de boterkoek, die door cliënten van onze  Bakkerij is geleverd. De heer Bruggeman vraagt en luistert, helpt bij het ophalen van de verswaar in de keuken van het zorgcentrum en ziet hoe Hidde geconcentreerd de kassa vult. ‘Een héél belangrijke taak’, aldus de wethouder, met een knipoog naar zijn eigen werk.


De heer Bruggeman ruimt samen met Joost het snoeiwerk op. Groengroep
De Bloemendaalse bestuurder wordt even later opgehaald door de Groengroep van dagcentrum Wisselwerk. Met begeleider Bas aan het stuur van het SIG-busje gaat het richting De Schalkse Hoek, ons woonproject in Haarlem-Schalkwijk. Daar gaan Joost, Michael, Pieter en Paul vandaag snoeien, wieden en papierprikken. De heer Bruggeman pakt de sneeuwruimer, om samen met Joost en Michael het snoeiwerk op te ruimen.


Tijdens de koffiepauze in de mobiele keet (met appelgebakjes van De Bakkerij) vragen de cliënten de wethouder het hemd van het lijf. Wat nou precies zijn functie is, wat hij van de bezuinigingen in de zorg vindt, of hij zelf een tuin heeft, wat voor auto hij heeft, of hij ook voor Ajax is en of hij uilen en krokodillen heeft. Dat laatste blijkt toevallig middenin de roos; ’s nachts krijsen er uilen in de tuin en ergens in huis heeft hij warempel een oude, opgezette krokodil. 

Tussen de middag wordt de heer Bruggeman inhoudelijk bijgepraat door Arjan Vermons, onze clustermanager Dagbesteding. De wethouder toont zich aangenaam verrast door de creativiteit, waarmee de SIG zaken aanpakt, initiatieven neemt en maatschappelijke verbinding zoekt.  En dan is het ‘schafttijd’, met verse broodjes van onze cliënten van de dagbesteding bij Zorgcentrum Waterrijck in Heemskerk en een speciale kaars voor de wethouder, die door cliënten van Wisselwerk is gemaakt.