Woonproject Mozartstaete viert 1e lustrum

lustrum Mozartstaete lustrum Mozartstaete

maandag 04 november 2013

Bewoners en begeleiders hebben vrijdag 1 november het vijfjarig bestaan van hun woonproject Mozartstaete gevierd. Dat gebeurde op verzoek van de cliënten in kleine kring, met alleen bewoners en team, met een warm en koud buffet, bingo en muziek.

Stichting Mozartstaete is een particulier woonproject, dat in 2008 werd opgezet  door de ouders van de tien bewoners. Hun appartementen, onderling verbonden  door een gezamenlijke gang en galerij,  zijn gevestigd op de eerste verdieping van het gebouw Symphonie aan de Mozartstraat 209 in Heemskerk. Deze worden individueel door de bewoners gehuurd van de woningbouwcorporatie. De professionele ondersteuning bij het wonen wordt geleverd door de SIG en betaald vanuit de persoonsgebonden budgetten (PGB) van de cliënten.  De  bewoners van Stichting Mozartstaete zijn tussen de 38 en 58 jaar.

Rollenspellen

'We hebben elkaar vooraf goed leren kennen’, vertelt Claudia Rughetti (38), een van de bewoners van Mozartstaete. ‘We hebben ook geoefend, met rollenspellen.  Wat je moet doen bij ruzie. Dan moet je dus niet boos worden, maar praten. Gelukkig hebben we nooit ruzie.’  Claudia woont ‘heel fijn’ in Mozartstaete, zegt ze. ‘Ik heb een mooi appartement, mijn eigen bedoeninkje,  ik kijk uit op de vijver met de eendjes en  mijn moeder woont vlakbij. Ze komt vaak bij mij op bezoek.’ Claudia eet regelmatig met andere bewoners in de gemeenschappelijke ruimte, helpt soms ook bij het koken  – bij voorkeur Italiaanse macaroni – en vindt het samen koffie drinken daarna erg gezellig.

Atletiek
Claudia kan het goed vinden met Margriet Schoorl (48), de twee kennen elkaar al twintig jaar en weten wat ze aan elkaar hebben. Ook Margriet is blij dat ze in de Mozartstaete woont. Trots geeft ze een rondleiding in haar ruime en nette appartement, met speciale aandacht voor haar hardloopmedailles. ‘Het is hier heel gezellig met elkaar, maar het is ook fijn dat je je eigen dingen kunt doen.  Ik eet niet altijd mee in de huiskamer. Dinsdagavond heb ik bijvoorbeeld atletiek, dan eet ik soep en een broodje in mijn eigen appartement. De boodschappen daarvoor haal ik zelf.’  Margriet heeft ook een maatje, vrijwilligster Margreet, met wie ze wandelingen op het strand maakt en naar linedance gaat.
‘De bewoners vormen een goede, harmonieuze mix’, vertelt teamleider Carolien Moors. Ook het overleg met de ouders/vertegenwoordigers  van de cliënten verloopt goed en constructief, zegt ze. Voor de viering van het vijfjarig bestaan werd een feestcommissie van bewoners gevormd. En die koos dus voor een feestje in kleine kring. Met slingers en muziek, van begeleider Ko (gitaar) en  bewoner Dennis (dj). Het werd vrijdag héél gezellig!