Nieuw: Dienstencentrum Marsmanplein

pand DC Marsmanplein pand DC Marsmanplein
Marsmanplein 2 (1) Marsmanplein 2 (1)
Groengroep bedrijfsklus 2 Groengroep bedrijfsklus 2
bedrijfsklus Heemskerk8.juli 2015 bedrijfsklus Heemskerk8.juli 2015
groengroep Michael Engelandlaan groengroep Michael Engelandlaan
SIG-busje (3) SIG-busje (3)
park Marsmanplein park Marsmanplein

woensdag 29 juli 2015

De kogel is door de kerk: de SIG en wijkwelzijnsorganisatie Dock Haarlem starten dit najaar samen een dienstencentrum in Delftwijk, in Haarlem-Noord. Het pand waarin het dienstencentrum wordt gevestigd, bevindt zich net achter het Marsmanplein. Van hieruit gaan we een scala aan ontmoetingsgerichte en dienstverlenende activiteiten ontwikkelen, waar mogelijk uitgevoerd door én met onze cliënten. 

Het dienstencentrum wordt gevestigd in een pand achter Blokker, aan de buitenrand van het Marsmanplein, op honderd meter afstand van de ingang van de parkeergarage aan de Gen. Spoorlaan. Het nu nog kale oppervlak van circa 85 m2 zal na de bouwvak worden omgetoverd in een uitnodigend, multidisciplinair centrum, met verschillende ruimtes voor de diverse activiteiten en gebruikers. 

Ontmoeting
Het dienstencentrum in Delftwijk krijgt een inloop- en ontmoetingsfunctie voor bewoners van Haarlem-Noord Noord (boven de Zaanenlaan/Zaanenstraat); hier kan men straks terecht voor een kopje koffie, een praatje en gezamenlijke creatieve activiteiten, met vragen die de leefbaarheid in de buurt of wijk aangaan (losliggende stoeptegel, knipperende lantaarnpaal) én verzoeken om klusjes en kleine diensten.

Dagbesteding
De circa 80 cliënten van de SIG, die in Haarlem-Noord zelfstandig of beschermd wonen, zijn straks in het nieuwe dienstencentrum niet alleen welkom als bezoeker, maar gaan in het kader van dagbesteding ook op verzoek allerhande diensten voor particulieren en bedrijven/winkeliers uitvoeren. Zo krijgt onze groengroep bijvoorbeeld haar uitvalsbasis in het dienstencentrum; de groengroep zorgt nu al voor het afvalvrij houden van het Marsmanplein, de parkeergarage en het aangrenzende park (wat het Marsmanplein de uitverkiezing als schoonste winkelplein van Haarlem opleverde), maar kan straks vanuit het dienstencentrum ook worden "ingehuurd" door wijkbewoners, die hulp vragen bij bijvoorbeeld hun tuinonderhoud of het verzorgen van hun planten of katten als ze tijdelijk afwezig zijn.

Klussendienst en boodschappenbus
Ook komt er in het dienstencentrum een klussendienst, uitgevoerd door onze cliënten, waar wijkbewoners met alle denkbare klusjes in en om hun woning een beroep op kunnen doen. En er gaat vanuit het dienstencentrum op vaste tijden een 'boodschappenbus' rijden voor - en mét - mensen die hulp nodig hebben bij het winkelen/boodschappen doen. Geen bezorgdienst dus, maar een bus met cliënten van de SIG die samen met wijkbewoners de inkopen doen. Voorts willen SIG en Dock Haarlem vanuit het nieuwe dienstencentrum ook ondernemers aan en rond het Marsmanplein van dienst zijn. Verschillende winkeliers hebben al belangstelling getoond voor het inzetten van cliënten van de SIG voor werkzaamheden in hun bedrijf. Voor de goede orde: alle werkzaamheden van onze cliënten worden uitgevoerd onder professionele begeleiding van SIG-medewerkers.

Groeien
De verwachtingen van het nieuw te starten dienstencentrum zijn bij zowel de SIG als Dock Haarlem hoog gespannen. "We staan open voor alles", zegt clustermanager dagbesteding Arjan Vermons van de SIG. "Het moet groeien", vult Marcel Smeenk, projectleider Samenlevingsopbouw van Dock Haarlem aan. Beiden noemen de ontmoetingsfunctie en de sociale verbinding als belangrijkste doelen. De gemeente en de wijkraad zijn enthousiast en faciliteren en promoten het project.