Officiële opening woonproject Walstro in Castricum

Opening Walstro mei 2016 - drukte bij entree Opening Walstro mei 2016 - drukte bij entree
Opening Walstro mei 2016 -welkomstbord Opening Walstro mei 2016 -welkomstbord
Opening Walstro - speech wethouder Schijf Castricum Opening Walstro - speech wethouder Schijf Castricum
Opening Walstro mei 2016- Jan Kroft met plantje 'walstro Opening Walstro mei 2016- Jan Kroft met plantje 'walstro
Opening Walstro mei 2016- onthulling kunstwerk Opening Walstro mei 2016- onthulling kunstwerk
Opening Walstro mei 2016 kunstwerk met architectentekening Opening Walstro mei 2016 kunstwerk met architectentekening

vrijdag 27 mei 2016

Lovende woorden, blije gezichten, lekkere hapjes, een onthulling en een plantje; de officiële opening gistermiddag van ons nieuwe woonproject de Walstro in Castricum werd een bijzonder feest. Dat werd gevierd met zo’n 150 gasten, onder wie veel cliënten en familieleden, nieuwe buren en buurtbewoners.  

Woonproject de Walstro kent ook een bijzondere geschiedenis. Tot eind 2014 was hier onze woongroep De Weid gevestigd. Bij de oplevering daarvan, in 1984, gold De Weid als een nieuw en modern woonproject, met eigen kamers voor de bewoners en huiskamers waar zij in hun vrije tijd bij elkaar zaten. Naarmate de jaren verstreken, veranderden de normen op het gebied van volwaardig wonen. De SIG ontwikkelde met het zogenoemde warme gang-concept een eigen visie. Daarin wonen cliënten die 7x24 uur ondersteuning krijgen in een eigen studio of appartement, met voldoende ruimte en privacy (inpandige voordeur, eigen sanitair, keukentje, gescheiden woon- en slaapgedeelte) en ondersteuning op maat. Die ondersteuning krijgen cliënten niet opgedrongen, maar wordt individueel en op gepaste afstand – op de ‘gang’ – geboden.

Omgekeerde integratie
De eerste plannen voor passende nieuwbouw van De Weid dateren van 2007. Het viel niet mee om ze gerealiseerd te krijgen, zo memoreerde SIG-directeur Jan Kroft gistermiddag tijdens de opening van de Walstro. “Uiteindelijk hebben wij burgers uitgenodigd om bij en met ons te komen wonen. Dat heet omgekeerde integratie.” Het heeft geresulteerd in een bijzonder nieuwbouwcomplex aan de Walstro, met 23 studio’s voor cliënten van de SIG en 14 particuliere koopappartementen. Bijna alle bewoners van het oude woonproject De Weid zijn nu weer terug op de Walstro. Intussen wonen er ook nieuwe cliënten.

SIG: Sterk In Grenzen verleggen
Wethouder Rob Schijf van Castricum sprak van een ‘fraai’ gebouw en ‘fantastische’ woonruimtes en gaf daarbij zijn eigen invulling van de letters SIG: “Sterk In Grenzen verleggen”. Samen met drie cliënten onthulde hij een herinneringsplaat, met daarop de architectentekening van de Walstro, vóór aanvang van de bouw, en een foto van hoe het geworden is. SIG-directeur Jan Kroft vroeg nog even speciale aandacht voor het duinplantje met de naam walstro, dat tijdens de viering van het hoogste punt van de nieuwbouw, september 2015, cadeau was gedaan door projectontwikkelaar Vastbouw. Het plantje had de verhuizingen niet overleefd, maar Jan had een nieuwe bij zich. Die krijgt alsnog een plaatsje op het terrein van woonproject de Walstro. “En we zullen er goed voor zorgen.”
Na afloop was er voor alle gasten een prachtige zonnebloem, met een kaartje: "Fijn dat u er was en kom nog eens langs".