Warm welkom voor SIG in wijkcentrum De Fjord

Opening Fjord Drumband Opening Fjord Drumband
Onthulling gevelbord Fjord-2017-1 Onthulling gevelbord Fjord-2017-1
Onthulling gevelbord Fjord-2017-2 Onthulling gevelbord Fjord-2017-2
Opening OddK-2017-1 Opening OddK-2017-1
Opening OddK-2017-2 Opening OddK-2017-2
Fjord-cakejes Fjord-cakejes
Opening Fjord overzicht Opening Fjord overzicht

zondag 24 september 2017

Met de feestelijke onthulling van een nieuw gevelbord is gistermiddag, tijdens Burendag, het vernieuwde wijkcentrum De Fjord in Haarlem-Noord geopend. Met een speciaal welkom voor de SIG als nieuwe partner.

Het werd een zonovergoten (buurt)feest, aan de Paul Krugerkade in Haarlem-Noord. Drumband 'Blij Met Muziek' was eerder al door de wijk gegaan, om de heropening van De Fjord onder de aandacht te brengen. Het Haarlems Straatorkest gaf een optreden en tijdens de inloop waren er voor alle bezoekers feestelijke Fjord-cakejes van de Bakkerij van de SIG.  

Onthulling nieuw gevelbord
Een van de hoogtepunten was de onthulling door wethouder Merijn Snoek van een nieuw gevelbord voor De Fjord, waarop alle partners die in het wijkcentrum samenwerken staan vermeld. Dat zijn behalve de SIG ook Ecosol Effect, Haarlem Effect, Zorgbalans en de Levend Woord Gemeente. Met de SIG dus als nieuwste partner. De wethouder heette de SIG hartelijk welkom en prees de samenwerking die de diverse zorg- en welzijnsorganisaties in De Fjord gaan realiseren. Want dat is de bedoeling: niet ieder voor zich, maar samen activiteiten organiseren, met en voor de wijk en wijkbewoners. De Fjord vervult hiermee volgens Snoek een voorbeeldfunctie van wat de gemeente in haar WMO-beleid nastreeft waar het gaat om 'maatschappelijk 'meedoen'. 

Opening 'Ouder dan de Koningin'
Na de onthulling van het nieuwe gevelbord togen de tientallen aanwezigen naar binnen, voor het tweede hoogtepunt van de middag: de feestelijke opening van de prachtig gerenoveerde ruimte voor ons dagbestedingsproject 'Ouder dan de Koningin'. Vijf deelnemers van het seniorenproject gaven op een teken van SIG-bestuurder Jan Kroft een knip door het lint, waarna luid applaus volgde. Kroft toonde zich trots op het resultaat, zoals dat in de voormalige bunker waarop De Fjord is gebouwd, is gerealiseerd en zei veel mogelijkheden te zien in de samenwerking met de andere partners in het wijkcentrum.

Stamtafel
Een voorbeeld daarvan is de wekelijkse Stamtafel van de SIG en Haarlem Effect, een laagdrempelig ontmoetingsproject voor kwetsbare Haarlemmers, dat eerder deze maand al naar De Fjord is verhuisd. Nieuwe ideeën voor uitbreiding van gezamenlijke activiteiten op het gebied van ontmoeten, werken en leren, zijn er ook, kondigde Kroft aan. Zoals een eetgelegenheid met terras en misschien een klussen- en boodschappenservice voor (oudere) wijkbewoners. "Met elkaar, ook samen met onze vrijwilligers, die hierbij onmisbaar zijn, kunnen we de buurtzin een sterke impuls geven."


Na het officiële gedeelte konden bezoekers zich laten rondleiden door het nieuwe wijkcentrum en waren er binnen en buiten diverse activiteiten voor jong en oud. Het bleef nog lang onrustig, in de Patrimoniumbuurt.