Spetterend slotfeest 50 jaar SIG: € 21.198 voor Kinderen van de Voedselbank

Haarlems Straatorkest Haarlems Straatorkest
buiten buiten
Juriaan Singels Juriaan Singels
Prinsessen naamgebaar Prinsessen naamgebaar
vrijwilligers op podium vrijwilligers op podium
checque en dankwoord KvdV checque en dankwoord KvdV
Foto-expositie Foto-expositie
prof. Hans Reinders prof. Hans Reinders

zondag 22 september 2019

Met een spetterend feest voor cliënten en vrijwilligers hebben we zaterdag in het Kennemer Theater in Beverwijk de viering van ons vijftigjarig bestaan afgesloten. Hoogtepunt was het bekendmaken van de opbrengst van de sponsoracties voor ons jubileumdoel, de Stichting Kinderen van de Voedselbank. Op een ratelend digitaal scorebord kwam het bedrag cijfer voor cijfer, onder steeds luider applaus, tevoorschijn: € 21.198,--.

Wie jarig is, trakteert, was de gedachte in de aanloop naar het jubileum. Samen met de Centrale Cliëntenraad werd de stichting Kinderen van de Voedselbank als jubileumdoel gekozen. Een organisatie die zich inzet voor kinderen die door omstandigheden te kort komen. Een doel, dat de SIG na aan het hart ligt; wij bieden immers zelf ook (professionele) ondersteuning aan kinderen die het niet gemakkelijk hebben. Met de jubileumdonatie van de SIG kunnen meer kinderen van 'Kinderen van de Voedselbank' een bijzonder verjaardagspakket krijgen, zodat ook zij hun verjaardag feestelijk kunnen vieren. 

Sponsoracties
Met een groot aantal originele acties hebben medewerkers, cliënten, familie en vrijwilligers bijgedragen aan het jubileumfonds.  Ze kwamen gisteren tijdens het slotfeest allemaal voorbij: van garagesales en sponsorfiets- en wandeltochten tot en met een nagellakactie op het Haarlemse Stadskantoor en de verkoop van speciale jubileumcadeautjes, gemaakt door cliënten van onze dagbesteding. Dat resulteerde dus, met een aanvulling van de Stichting Vrienden van de SIG, in een cheque van ruim € 21.000, die gisteren tijdens het slotfeest aan de bestuurder van de stichting Kinderen van de Voedselbank werd overhandigd.

Polonaise, toneel en schmink
Het jubileumfeest in het Kennemer Theater werd ingeluid met een optreden van het Haarlems Straatorkest. Alle genodigden – circa driehonderd – waren tevoren verwelkomd met een staatsiefoto op de rode loper. Mede dankzij het prachtige nazomerweer verspreidden de gasten zich binnen en in de tuin buiten met koffie, thee en speciale SIG-gebakjes en later met een drankje en hapje. In de grote zaal kregen Cock Zwanenburg en daarna Juriaan Singels het publiek los met de ene na de andere meezinger. De voetjes gingen van de vloer: in polonaise trok een lange stoet door de zaal en over het podium. Het werd een feest voor iedereen, met Theater Totaal, de Stichting Samen Spelen, clown MiMakker Palu, MooiZooi, een schminkzaaltje, een ruimte met oud-Hollandse spelletjes en een loungeroom, waar oude foto’s van 50 jaar SIG op een groot scherm werden geprojecteerd. Veelvuldig klonken hier blije kreten van herkenning: “Kijk, dat ben ik!”

SIG-lied en naamgebaar
Tijdens het officiële gedeelte in de grote zaal werden alle aanwezige vrijwilligers van de SIG (in totaal zijn er circa 250) op het podium gevraagd en met applaus en bloemen bedankt. De ‘prinsessen’ van het feest lanceerden in het kader van ‘totale communicatie’ het nieuwe naamgebaar van de SIG en zongen een speciaal SIG-feestlied, op de melodie van Frans Bauers ‘Heb je even voor mij’.  Na afloop kon men zich buiten te goed doen bij de verschillende foodkraampjes, binnen stonden saladebuffetten klaar. Het feest kreeg zo meer en meer de sfeer van een festival. Tot besluit zette zanger/artiest Juriaan Singels de ‘tent’ nog één keer op stelten, waarna iedereen blij en voldaan - met een goodybag van de SIG – huiswaarts trok. Wát een evenement!  

Foto-expositie
Daags vóór het slotfeest, donderdag 19 september, werden in het Kennemer Theater relaties van de SIG ontvangen. Tijdens deze receptie blikte Hans Reinders, oud-hoogleraar ethiek aan de VU (onderste foto), terug op vijf decennia SIG, waarbij hij vooral in de beginjaren actief betrokken was. Ook werd tijdens deze bijeenkomst de foto-expositie ’50 jaar SIG in beeld’ geopend, met 27 foto’s van cliënten, medewerkers en vrijwilligers, die laten zien wat feestvieren voor hen betekent. De bijzondere zwart-wit foto’s (van Benjamin van Essen) zijn tevens gebundeld in een jubileumboek. De expositie is nog tot medio oktober te bezoeken in de foyer van het Kennemer Theater. Het fotoboek kan bij de SIG worden besteld.

Met de expositie, het fotoboek en het slotfeest is een einde gekomen aan een dynamisch jubileumjaar, dat we echt met z’n allen - én anderen - hebben gevierd. Op naar het 60-jarig bestaan!