Burendag 2019 bij de SIG

Buurtwinkel de Schans -buurtbankje Buurtwinkel de Schans -buurtbankje
mw Metzelaar mw Metzelaar
Buurtwinkel de Schans-koffie thee etc Buurtwinkel de Schans-koffie thee etc
Primo Dorpsstraat Primo Dorpsstraat
Informatiemarkt IJmuiden Informatiemarkt IJmuiden

zondag 29 september 2019

De SIG deed gisteren op verschillende locaties mee aan de nationale Burendag. Bijzonder onderdeel was de onthulling van het 'buurtbankje' bij Buurtwinkel de Schans in Beverwijk, bedoeld om het contact tussen wijkbewoners ook gedurende de rest van het jaar te bevorderen. 

Buurtwinkel de Schans, Beverwijk
De jaarlijkse Burendag werd bij Buurtwinkel de Schans in Beverwijk gevierd met een inloop voor wijkbewoners, met koffie, thee en lekkers, geserveerd door cliënten van onze dagbesteding. Halverwege werd het nieuwe 'buurtbankje', op de stoep van de buurtwinkel, onthuld. Het bankje is in elkaar gezet en geschilderd door cliënten van de dagbesteding van de SIG.
Na een korte toelichting van begeleider Tony trokken Ruud, Marvin en Kevin het doek van het bankje, waarmee het voor wijkbewoners - en andere passanten - toegankelijk werd verklaard. Het bankje wordt op werkdagen overdag op de stoep van de buurtwinkel geplaatst, om 'onderweg even op uit te rusten en anderen te ontmoeten', aldus Tony. De eerste wijkbewoonster die meteen na de onthulling op het bankje plaatsnam, was mw. Metzelaar; zij werkte ooit 16 jaar lang bij ijzerhandel Hergarden, het bedrijf dat voorheen in het pand van de buurtwinkel gevestigd was.
Na de officiële ingebruikneming van het buurtbankje was er binnen voor iedereen soep met brood en krentenbollen. De saamhorigheid was groot.

Castricum
Burendag 2019 werd ook in Castricum gevierd, op de locatie van woonproject Primo, in samenwerking met woonproject Dorpsstraat. De bewoners van beide locaties ontvingen wijkbewoners met diverse zelfgebakken taarten. Het werd een zeer gezellig informeel samenzijn.

IJmuiden
In IJmuiden kreeg Burendag vooral een informatief karakter, met de 'Markt Thuis in de Toekomst'. Ons Logeerhuis en onze Ambulante Ondersteuning (ondersteuning aan huis) stonden er, aan het begin van de markt in het gemeentehuis, met een gezamenlijke kraam, als enige van de 35 aanwezige organisaties met informatie over wonen, zorg en welzijn voor mensen met een verstandelijke beperking. Er kwamen veel belangstellenden en ook een paar potentiële vrijwilligers. Al met al een geslaagd evenement.