Diploma voor eerste Ervaringsdeskundigen

groepsfoto groepsfoto
presentatie presentatie

dinsdag 10 december 2019

Zes cliënten van de SIG en zes cliënten van collega-zorgorganisatie De Waerden (Heerhugowaard) hebben gistermiddag in gezondheidscentrum Prinsenhof in Beverwijk hun diploma ‘Ervaringsdeskundige’ ontvangen. Hiermee sloten zij op feestelijke wijze de training Samen naar de Top af, een trainingstraject dat met subsidie van het ministerie van VWS is ontwikkeld door de landelijke cliëntenbelangenorganisatie LFB.

 

De training Samen naar de Top maakt deel uit van het programma Volwaardig Leven van het ministerie van VWS. Het overkoepelende doel is cliënten sterker te maken en te leren kijken naar en gebruik te maken van hun kwaliteiten, talenten en mogelijkheden. Ook het eigen netwerk van cliënten en professionele zorgverleners/begeleiders worden actief bij de plannen en uitvoering betrokken.

Vaardigheden
De training Samen naar de Top is als landelijke proef uitgevoerd bij de SIG en collega-zorgorganisatie De Waerden in Heerhugowaard. De in totaal twaalf deelnemende cliënten kregen gedurende twaalf weken één dag in de week training in diverse vaardigheden, die bij hun rol als ervaringsdeskundige horen. “Denk aan het leren omgaan met emoties, communiceren, samenwerken, presenteren en je eigen netwerk inzetten”, vertellen coach/opleider Corola Weterings en Irma Buur van de SIG. In de training leren de cliënten aan de hand van hun eigen verhaal en ervaringen aandacht te vragen voor het cliëntenperspectief binnen hun organisatie. In ons geval dus de SIG.
Het plan is de nieuwe ervaringsdeskundigen in de loop van de komende twee jaar een vaste, actieve rol en stem binnen de SIG te geven. Dat kan volgens Corola en Irma op tal van gebieden. “Denk aan voorlichtingsmateriaal,  veiligheidsbeleid, managementdagen, de klachtencommissie, kennismakingen met nieuwe cliënten, intakes op locatie, introductiedagen van nieuwe medewerkers en studie- en bijscholingsdagen. Het kan de kwaliteit van de zorg ten goede komen als de stem van ervaringsdeskundigen wordt gehoord en meegewogen.” De LFB blijft hierbij actieve ondersteuning geven.

Presentaties
Tijdens de druk bezochte diploma-uitreiking gisteren in de Prinsenhof gaven onze kersverse ervaringsdeskundigen een mooie gezamenlijke presentie. Er was een schip getekend, als symbool voor het avontuur op open zee, dat de deelnemers twaalf weken geleden samen aangingen. Vervolgens vertelden alle deelnemers over hun persoonlijk leerproces tijdens de training.

Vervolgtrainingen
Onze zes gediplomeerde ervaringsdeskundigen krijgen de komende jaren een actieve, ondersteunende rol in de LFB-vervolgtrainingen Sterk naar de Top (vijf cliënten/39 weken in de vorm van dagbesteding), Stevig naar de Top (tien cliënten/20 bijeenkomsten van 1,5 uur) en Stoer naar de Top (60 cliënten van SIG/De Waerden samen + familie en begeleiders/4 themadagen). In totaal worden in het traject 50 cliënten van de SIG tot ervaringsdeskundige opgeleid. “Goed voor onze cliënten én voor de SIG”, besluit Corola.