Sleutels voor bewoners nieuwbouw Engelandlaan

artist impression nieuwbouw artist impression nieuwbouw
Sleuteluitreiking dec. 2019-volle zaal Sleuteluitreiking dec. 2019-volle zaal
Sleuteluitreiking dec. 2019-Franco Sleuteluitreiking dec. 2019-Franco
Sleuteluitreiking dec. 2019-Silvia Sleuteluitreiking dec. 2019-Silvia
Sleuteluitreiking dec. 2019-Sharon Sleuteluitreiking dec. 2019-Sharon
Sleutel Niels2 Sleutel Niels2

zaterdag 21 december 2019

Tijdens een feestelijke bijeenkomst gisterochtend op ons bestuursbureau in Beverwijk hebben de toekomstige bewoners van ons nieuwe woonproject 'Engelandlaan' in Haarlem-Schalkwijk de sleutels van hun appartement gekregen. Hiermee kunnen zij de komende weken hun appartement gaan inrichten.

Plechtig en emotioneel
Het werd een feestelijke bijeenkomst met z'n allen en voor de 16 individuele bewoners en hun verwanten ook een plechtig en soms emotioneel moment. De cliënten stonden immers allemaal op de wachtlijst, sommigen al jaren, en nu was het dus écht zo ver! Na een inleidend praatje van Jan Kroft (SIG-bestuurder) en Astrid Reulen (clustermanager Wonen) over de basiswaarden van de SIG (respect, autonomie, transparantie, professionaliteit) en het belang van goede afspraken over 'samen' wonen, werden alle bewoners individueel naar voren gevraagd. Voor iedere cliënt werd de tijd genomen voor uitleg en ondertekening van diverse documenten, waaronder een woonovereenkomst en verklaring van ontvangst en beheer van de eigen sleutels (centrale entree, ingang SIG-vleugel, eigen voordeur en eigen brievenbus).

Geschiedenis
Het nieuwe appartementencomplex aan de Engelandlaan heeft een bijzondere voorgescheidenis én een bijzondere toekomst. Tot twee jaar geleden was op deze locatie, op de hoek van de Duitslandlaan, ons oude woonproject De Schalkse Hoek gevestigd, een 'ouderwetse' groepswoning, die al lang niet meer voldeed aan de visie van de SIG op 'volwaardig wonen'. In die visie beschikken onze cliënten over een eigen studio of appartement met een eigen voordeur, woonkamer, slaapkamer, keukentje en douche/toilet en eigen regie, met individuele ondersteuing op maat en gemeenschappelijke huiskamers voor ontmoeting en gezamenlijke activiteiten. Vervangende nieuwbouw aan de Engelandlaan kon jarenlang door diverse obstakels niet worden gerealiseerd. Een doorbraak kwam met de nieuwbouw aan het even verderop gelegen IJslandpark, waar de bewoners van De Schalkse Hoek/Engelandlaan sinds 2018 een mooi eigen appartement hebben. 

Geïntegreerd wonen
De Schalkse Hoek aan de Engelandlaan werd na het vertrek van de bewoners naar het IJslandpark gesloopt, om ruimte te maken voor een nieuw 'geïntegreerd' appartementencomplex, met 16 appartementen voor SIG-cliënten en 12 particuliere kopers. De SIG heeft eerder in Castricum al goede ervaringen opgedaan met deze vorm van gemengd wonen. Er is dan ook alle vertrouwen in dit concept, dat samen met de Vereniging van Eigenaren van de koopappartementen aan de Engelandlaan wordt gerealiseerd. 

Zo blij!
Nu gaat het dus echt gebeuren! Met als startsein gisterochtend de uitreiking van de sleutels van de appartementen aan de nieuw SIG-bewoners. Een mooi, plechtig en voor sommige cliënten ook emotioneel moment. 'Ik ga opnieuw beginnen! En ik moet er steeds om huilen, zo blij ben ik', aldus een van hen. Het wordt voor alle bewoners en verwanten een mooi en spannend nieuw jaar!